Assalamualaikum..
Selamat pagi semua..dah sarapan ke korang?Sarapan apa pagi ni? saya sekeluarga sarapan cucur kucai..menu ni jarang-jarang buat kalau bukan hujung minggu.kalau hari biasa buat tak habis so bila cuti confirm licin.. hehe resepi yg mudah jer kan. Saya buat dua versi, bersayur dan bercili dan lagi satu udang jer.. yang ni pastinya anak-anak pun suka.. Sebaiknya saya asing awal-awal sedikit adunan tu untuk plain dan berudang dan satu bekas lagi untuk yang ada sayur dan cili untuk dewasa
RESEPI CUCUR KUCAI
Bahannya:
➡3 cawan tepung gandum
➡21/2 cawan air biasa
➡1/4 cawan air panas mendidih
➡1 biji bawang merah dihiris
➡1 biji telur
➡1 sudu teh garam halus
➡udang sayur satu mangkuk
➡1 sudu teh serbuk kunyit
➡kucai ikut suka(lagi banyak lagi sedap)
➡2 biji cili merah di potong dadu
Caranya :-
1◆Campur kan tepung, kunyit dan garam satu bekas. Gaulkan mesra.
2◆Kemudian bancuh bersama air biasa sedikit-sedikit, gaul hingga tidak berketul.
3◆Lepas tu masuk kan telur, kacau hingga mesra bersama tepung tadi, kemudian masuk kan bawang dan udang.
4◆Akhir sekali baru di tuang air panas, kacau rata. Kemudian masukan daun kucai dan cili yg dihiris, kacau rata
5. Kemudian jemput bahan utk digoreng didalam kuali.
6. Masak hingga kekuningan dan angkat.
7. Siap dimakan bersama kuah kacang..kuah kacang ni saya beli siap,saya hanya tambah air je..hehe
Jemput makan dan selamat menjamu selera😊
posted from Bloggeroid
Sedapnya
BalasPadamMemang sedap..cuba lah buat ikut resepi ros tu
BalasPadam