Assalamualaikum..
Selamat petang semua..korang semua mesti dah lunch kan?ros baru siap lunch ni..sarapan pun xsempat pagi tadi tapi kenyang hingga tengah hari dengan shake ESP+horlick pagi tadi..ternyata sangat bagus pada yang ingin berdiet tu boleh lah mencuba ESP shaklee nanti ya😉
Okey sebanarnya nak citer menu lunch harini sebab ni permintaan cik suami😍😍
Alhamdulillah harapnya makan bertambah-tambahlah harini cik suami..
Tadaa...
Ni la menunya..simple tapi hasilnya seperti master chef kan?haha..sesedap rasa lagi bila tuang kicap pulak..perrghh xberenti makan satgi..
Ni lah masak lemak ikan merah..
Tapi jangan kerap masak lemak-lemak ni tau..xbaik untuk kesihatan kita..sekali sekala tidak mengapa..sebabnya kalau kerap masak lemak ni nanti makan berpinggan-pinggan pulak..terus hilang rahsia kekal kurusku..hihi
Okey jom kita masuk dapur boleh test menu masak lemak ikan merah versi ros ni..In Shaa Allah mudah-mudahan ianya akan memberi manfaat kepada anda nanti ya..
MASAK LEMAK IKAN MERAH
Bahan-bahannya;
⇨2 potong ikan merah(ikan apa pun boleh sebenarnya)
⇨1 cawan santan(tinggal sikit pati dia untuk dimasukkan time mendidih nanti)
⇨2 ulas bawang merah
⇨5 biji cili padi
⇨1 helai daun kunyit(hiris halus ya)
⇨2 batang serai(ketuk-ketuk ja)
⇨Sedikit serbuk kunyit(kunyit hidup pun boleh)
⇨Garam ikut rasa
⇨2 keping asam keping
CARA MENYEDIAKAN;
1.Bersihkan ikan dengan campuran limau purut.kemudian masukkan dalam periuk
2.tumbuk cili padi bersama bawang merah dan tumbuk bawang hingga lumat dan masukkan serai sekali hanya ketuk2 hancur sikit je
3.masukkan bahan yang ditumbuk tadi,asam keping,santan cair dan serbuk kunyit(hati-hati jangan terlebih pulak nanti rasa kunyit pulak hilang rasa lemak dia)
4.masukkan ikan dan biarkan mendidih dan masukkan garam dan rasa masin,masamnya
5.bila ikan dah lembut baru masukkan pati santan tadi dan daun kunyit
6.tunggu beberapa minit santan mula mendidih dan terus tutupkan api..
Tadaaa siap!!!
Mudahkan?
Selamat mencuba
Selamat petang semua..korang semua mesti dah lunch kan?ros baru siap lunch ni..sarapan pun xsempat pagi tadi tapi kenyang hingga tengah hari dengan shake ESP+horlick pagi tadi..ternyata sangat bagus pada yang ingin berdiet tu boleh lah mencuba ESP shaklee nanti ya😉
Okey sebanarnya nak citer menu lunch harini sebab ni permintaan cik suami😍😍
Alhamdulillah harapnya makan bertambah-tambahlah harini cik suami..
Tadaa...
Ni la menunya..simple tapi hasilnya seperti master chef kan?haha..sesedap rasa lagi bila tuang kicap pulak..perrghh xberenti makan satgi..
Ni lah masak lemak ikan merah..
Tapi jangan kerap masak lemak-lemak ni tau..xbaik untuk kesihatan kita..sekali sekala tidak mengapa..sebabnya kalau kerap masak lemak ni nanti makan berpinggan-pinggan pulak..terus hilang rahsia kekal kurusku..hihi
Okey jom kita masuk dapur boleh test menu masak lemak ikan merah versi ros ni..In Shaa Allah mudah-mudahan ianya akan memberi manfaat kepada anda nanti ya..
MASAK LEMAK IKAN MERAH
Bahan-bahannya;
⇨2 potong ikan merah(ikan apa pun boleh sebenarnya)
⇨1 cawan santan(tinggal sikit pati dia untuk dimasukkan time mendidih nanti)
⇨2 ulas bawang merah
⇨5 biji cili padi
⇨1 helai daun kunyit(hiris halus ya)
⇨2 batang serai(ketuk-ketuk ja)
⇨Sedikit serbuk kunyit(kunyit hidup pun boleh)
⇨Garam ikut rasa
⇨2 keping asam keping
CARA MENYEDIAKAN;
1.Bersihkan ikan dengan campuran limau purut.kemudian masukkan dalam periuk
2.tumbuk cili padi bersama bawang merah dan tumbuk bawang hingga lumat dan masukkan serai sekali hanya ketuk2 hancur sikit je
3.masukkan bahan yang ditumbuk tadi,asam keping,santan cair dan serbuk kunyit(hati-hati jangan terlebih pulak nanti rasa kunyit pulak hilang rasa lemak dia)
4.masukkan ikan dan biarkan mendidih dan masukkan garam dan rasa masin,masamnya
5.bila ikan dah lembut baru masukkan pati santan tadi dan daun kunyit
6.tunggu beberapa minit santan mula mendidih dan terus tutupkan api..
Tadaaa siap!!!
Mudahkan?
Selamat mencuba
posted from Bloggeroid
Ulasan
Catat Ulasan