Salam jumaat semua..
Siap-siap kemas baju nak balik kampung malam ni terbayang laksa istimewa pulak..hihi
Bukak peti ais cek ramun-ramuan laksa cukup so harini terhasilah laksa istimewa..bermakna tiadalah menu nasi harini..lagipun nak balik kampung malam nanti.
Okey sila jamu mata ya..kalau nak rasa boleh ikut cara-cara dibawah ya..
Bahan-bahan Laksa Istimewa
1. 1bungkus laksa (di rendam dan di rebus)
2. 1 kilo ikan selayang (isi banyak@kembung pun ok gak)
3. 1 ikat daun kesom (lebih banyak lg sedap)
4. 3 btng bunga kantan (2 dibelah 2\1 untuk di blend)
5. 4 labu bawang besar (diblend)
6. belacan (sebesar ibu jari\klu suka lebih tambah la)
7. 5@6 keping asam keping (ikut selera masing2)
8. 15@20 biji cili kering (direbus dan di blend)
9. garam dan serbuk perasa...
UNTUK ULAM
1. 2 biji timun (di hiris nipis2)
2. 2 labu bawang besar (dihiris nipis2)
3. 3@4 biji telor (direbus dan di belah 4)
4. cili padi (ikut kepedasan anda)
5. 2,3 biji limau nipis
Cara-Cara
1. ikan di bersihkan dan direbus,campurkan3@4 keping asam keping...masak hingga ikan masak
2. angkat asingkan ikan dan air rebusan td[asingkan isi dan tulang\senang nak blend nnti]
3. blend isi dulu bagi habis barulah blend tulang dengan air rebusan tadi
4. tapis ke dalam periuk dan pastikan tak ada tulang.....tambahkan air klu terlalu pekat
5. masukan bahan2 yg di blend tadi bersama daun kesom,bunga kantan,asam keping..last masukan garam dan serbuk perasa
6. masak lebih kurang 45 minit...apabila dah sebati...bolehlah dihidangkan bersama laksa dan ulam2
SELAMAT MENCUBA
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ---------------------------------- ----------------- Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya: whatsapp/wechat/sms 019-5753504 Fb:Rose Nazyiana Fb Pages:cahayacintaku08.blogspot Email:rosnaziana@gmail.com Cod area besout-sungkai-trolak-slim river-tg malim
adoyai. sedapnya tgk gambo laksa tu. dh ler my fav food. laksa kt kopitiam ni tak berapa sedap. pekat je lebeih
BalasPadam