Langkau ke kandungan utama

Resepi Kerang Goreng Kicap

Disebabkan weekend ni tak kemana-mana makanya terhasilnya hidangan enak ini..hehe..Dari dapur masterchef harini Kerang goreng kicap in da house




Lebih enak dimakan bersama nasi putih panas-panas..masuk je dalam mulut dah mula merasai kenikmatan manis-manis pedas kerang goreng kicap ni..

Sebelum terliur mari mencatat resepi ini


Resepi Kerang Goreng Kicap


Bahan-bahan;

●Sekilo kerang(dicuci bersih)
●3 batang serai
●3 biji bawang besar bersaiz sederhana
●Cili api mengikut tahap kepedasan(siapa suka pedas boleh letak banyak..siapa xsuka 5 biji pun dah pedas
●1 inci halia(jangan banyak-banyak nanti terlebih bau halia
●5 ulas bawang putih
(Semua bahan diatas diblend bersama air)
●Kicap

●Gula

●Garam







Cara-cara menyediakan


1.bahan yang diblend di tumis sehinga naik bau dan pecah minyak

2.masukkan kerang gaul sebati dan tuang kicap
3.tambahkan perasa gula dan garam secukup rasa
4.goreng hingga kerang terbuka mulutnya..hehe
5.Tadaaa..siap dan boleh dihidangkan dan makan dengan nasi panas-panas ye..

Selamat menjamu selera



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ---------------------------------- ----------------- Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya: whatsapp/wechat/sms 019-5753504 Fb:Rose Nazyiana Fb Pages:cahayacintaku08.blogspot Email:rosnaziana@gmail.com Cod area besout-sungkai-trolak-slim river-tg malim

Ulasan

  1. Amboiii sedapnya masak kerang dia.. Pedas2 lagi sedap ni..Bak mai sikit..^_^

    BalasPadam
  2. Aah..sesiapa suka pedas makan dengan nasi panas perghhh terangkat..hehe..bagi alamt meh nak pos..hehe

    BalasPadam
  3. Lamanya tak makan kerang.. tetiba nak makan kerang bakar dengan sos kicap cili.. mmm.. kecur liur sudah..

    BalasPadam
  4. Senang sangat resepinya. Nak cubalah nanti... tq rose sbb share resepi ni...

    Apa Itu Omega 3? Apakah Khasiat Dan Kepentingannya?

    BalasPadam
  5. Keow teow goreng kerang...best jugak..

    ninyfariza82.blogspot.com

    BalasPadam
  6. ooo...xpenah try lagi masak mcm ni kerang...pasni bleh r nak try buat..tq rose share resepi ni..

    BalasPadam
  7. sedapnya kerang..boleh cuba ni. tak pernah lagi buat kerang masak kicap

    Punca rambut gugur selepas bersalin

    BalasPadam
  8. sedapnya kerang....tapi diriku masih berpantang makan kerang..

    BalasPadam
  9. tak pernah dengar pulak kerang masak kicap...nak kena cuba ni...

    BalasPadam
  10. aduh kalau bab makan mak jemah mmg surrender..tak boleh tengok makanan sedap-sedap ni..tp tak pernah lagi beli kerang dan masak sediri..makan kt kedai tu biasa hehe

    BalasPadam
  11. sedap nya kerang. kalau bakar cicah air asam pon sodap. ehehe

    Jom Baca: Kurus dengan tingkatkan Leptin

    BalasPadam
  12. wah sedapnya kerang..dah lama tak makan kerang ni..kat belitung ni takde kerang..huhu

    BalasPadam
  13. Mcm sedap je kerang tu

    http://mummyoshnaturalhealthbeauty.blogspot.com

    BalasPadam
  14. sedapnya kerang.mmg feveret!! tambah2 kalau cecah ayaq asam.perghhh...boleh tambah 2pinggan nc!! hehee

    alahan terhadap susu ibu

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerana 7 Biji Buah Dokong

Buah Dokong sangat sedap bila di nikmati beramai-ramai.Lagi sedap bila makan x ingat dunia.Dek kerana kemanisannya ramai yang lupa bahawasanya dokong ini membawa padah kepada penyebab sakit urat.Dokong tu sejuk orang tua-tua la kata..
7 biji je pun makan semalam hasilnya Ya Allah sakit sungguh urat dan sengal-sengal badan.Insaf dah xmau sentuh dokong dah..serik weh..memang geram tengok buah ni sebab besar-besar,sebelum ni ok je makan tapi semalam lain pulak jadinya..huk-huk.Dah la buah nya murah sekilo Rm2 je semalam tamak haloba beli sampai 5kilo..haha padahnya diri sendiri yang sakit.Lepas ni hati-hati ya memilih buah kegemaran anda.Pastikan tidak berlaku sebegini kerana siksanya sakit urat orang yang pernah alami je dapat rasakanTapi sikit pun xrisau sebab ostematrix penyelamat segalanya.Thanks Ostematrix!!!Jom click sini ramai-ramai tengok OSTEMATRIX BUKAN SEKADAR KALSIUMNak dapatkan produk shaklee?Boleh lihat detail dibawah untuk membuat sebarang belian.Konsultasi istimewa selepa…

Petua Hilangkan Parut Jerawat Dengan Vitamin C Shaklee

Petua Hilangkan Parut Jerawat, Gatal-Gatal dan Selaran Matahari







Parut di bahagian muka atau badan akibat dari jerawat, gatal-gatal disebabkan allergik atau parut akibat selaran matahari akan bertukar menjadi kehitaman. Wajah akan nampak kusam dan tidak bermaya. Begitu juga dengan kulit yang lain.

Parut terbentuk dari proses penyembuhan luka secara semulajadi. Sebab tu la bila jerawat dah mulai kering, ia akan meninggalkan kesan hitam.

Atasi parut jerawat dengan;

Daun Lidah Buaya

- Digunakan sejak zaman dahulu lagi.
- Mempunyai asid amino dan lignin yang amat baik untuk merangsang pertumbuhan sel-sel kulit baharu.
- Ambil beberapa helai daun lidah buaya, kemudian ambil lendirnya.
- Sapukan lendir tersebut pada parut atau kulit wajah sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Kulit Kayu Manis

- Kisar atau lumatkan beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan bersama sedikit air dan sapukan pada parut.
- Merupakan sejenis rempah ratus untuk menambah perasa dalam makanan.
- Dik…

Pisang Goreng Cheese Coklat Sedap Licin Dalam Masa 5minit

Pisang Goreng Cheese Coklat Sedap Licin Dalam Masa 5minit
Petang-petang sejuk macam ni sedapnya dapat nikmati pisang goreng cheese coklat dengan teh panas-panas..kebetulan dengan rajinnya harini p scrool fesbuk nampak la anak downline ni dok tulis pisang goreng cheese coklat petang ni ada jual..laju lah si mak ni ambil telefon dok berwhatsapp si kak nana..dengan rakusnya oder 10pieces dengan harga Rm4.00



Jeng-jeng..jangan terliur ya sebab memang sedap Pisang goreng cheese coklat ni..yang berada di kawasan besout,sungkai perak boleh dapatkan pisang goreng cheese coklat ni dengan kak nana ye..sangat berbaloi 5 pieces Rm2,10 pieces Rm4..sedap,murah dan berbaloi-baloi..
Sebelum ni dok tengok kat fesbuk je tapi yang jualnya jauh-jauh..masuk tv pun yang jualnya di area KL..masa tu leleh air liur je la..hehe
Sekarang tak perlu terliur lagi..nak oder call ataupun Whatsapp je kak nana ditalian 017-5414744..
Yang berada di area besout nak rasa pisang goreng cheese coklat boleh hubungi kak nana teru…