Langkau ke kandungan utama

Tips Sembelit Ketika Berpantang


Assalamualaikum semua..

Selamat pagi semua..alhamdulillah selesai dhuha pagi ni..tenang je rasa..sambil-sambil teman anak tengok tv tiba-tiba teringat masa dalam pantang bersalin dulu siksanya sembelit..maka terhasillah entry kali ini bertajuk Tips Sembelit Ketika Berpantang



Bila tiba masa pantang je mula lah masalah yang paling kerap dihadapi oleh para ibu berpantang ialah sembelit dan ada yang menyebabkan terjadinya buasir pun ada. Nak masuk toilet pun takut masa tu..seramnya.. Risau pulak takut terbuka..

Entry kali ni saya nak share dengan anda semua Tips Sembelit


Tips 1:Minum Banyak Air Masak
Minum banyak air masak, maksudnya bukan segelas dua. Minimum adalah 3 liter. Ini bagi memastikan najis yang keluar lembut dan tidak menyakitkan. Bagi ibu yang mengambil jamu atau herba kampung, amat penting memastikan pengambilan mencukupi.

Tips Minum Air 3 Liter : Beli air mineral botol kecil (500ml), letak di setiap tempat yang kita selalu duduk 2 botol. Bila anda lihat botol tersebut, pasti anda akan minum. Tanpa sedar, anda akan habiskan 3 liter air sehari


 Tips 2:Makan Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Memang masa dalam pantang ni, ada buah dan sayur yang kita tidak digalakkan untuk makan.  Tapi buah seperti epal dan oren boleh. Alhamdulillah mak saya fikiran terbuka so buah anggur dan pisang tertentu boleh je makan. Pengambilan buah berserat tinggi membantu pembuangan najis yang mudah..i like pisang..hihi




Tips 3:Pengambilan Kalsium yang Mencukupi

Ini sangat penting..Dengan cara meminum susu untuk membantu menambahkan susu badan, dimana ia memudahkan proses pembuangan najis.Boleh diambil 1 gelas sebelum tidur ye

Tips 4:Sentiasa Bergerak

Selain pemakanan, pergerakan membantu Anda mengelakkan dari terkena sembelit. Baring dan duduk dalam jangkamasa yang lama akan menyebabkan sembelit akan menjadi lebih teruk. Seawal keluar dari bilik bersalin, saya akan pastikan saya bergerak samada ke tandas atau berjalan di sekeliling katil.

Selain tips-tips di atas, saya juga mengambil supplemen shaklee  untuk membantu mengelakkan sembelit


Ostematrix

Ostematrix membekal kalsium yang boleh membantu mengelakkan sembelit. Hanya 4 biji sebelum tidur, akan membantu anda ke tandas esok pagi..confirm pagi-pagi dah flush..Dan yang paling best dengan ostematrix membantu saya menyelesaikan masalah sakit tulang belakang dan juga sengal-sengal badan,almaklumlah masa berpantang lebih kepada berjaga malam






Alfalfa

Alfalfa membantu mengurangkan toksin di dalam usus, serta mencuci usus. Pengambilan alfalfa akan memudahkan usus pergerakan usus serta memudahkan najis untuk keluar. Selain itu, ia juga membantu menambahkan susu badan bagi ibu yang menyusu.






Jadi, jika anda ibu yang sedang mengalami sembelit ketika berpantang, atau pernah mangalami masalah ini ketika berpantang yang lepas, saya syorkan anda amalkan tips di atas, bersama dengan pengambilan Suplemen shaklee iaitu alfalfa dan ostematrix In Shaa Allah membantu selesaikan masalah sembelit ketika berpantang..

Berminat untuk dapatkannya dari saya?
Dapatkan konsultasi percuma dari saya...









** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ---------------------------------- ----------------- Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya:

whatsapp/wechat/sms 019-5753504
Fb:Rose Nazyiana
Fb Pages:cahayacintaku08.blogspot Email:rosnaziana@gmail.com
Cod area besout-sungkai-trolak-slim river-tg malim

Ulasan

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  2. Anda alami sembelit ketika berpantang....?? jangan lupakan set berpantang shaklee...ianya terbik untuk anda dan baby, juga hilangkan semebelit anda.

    Cara Kurus Dengan Selamat dan Berkesan Tanpa Risau Efek Samping

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  7. alhamdulillah di ketemukan dengan shaklee...sembelit lagi tiada..

    SET BERPANTANG PILIHAN RAMAI

    BalasPadam
  8. Teringat dulu masa dalam pantang. Sembelit teruk..huhuu.

    Dalam Ostematrix Ada Matahari

    BalasPadam
  9. Ostematrix & Alfalfa memang best.. vitamin yg wajib ada untuk saya dan family saya.. vitamin2 Shaklee adalah mudah larut. That's why kesannya sangat cepat.. Bukan saja boleh melawaskan sembelit, gabungan ni juga boleh memudahkan saya bangun awal walaupun tak cukup rest, dan buat saya energetic sepanjang hari.

    Cer baca --> MUDAHNYA BANGUN AWAL PAGI DENGAN OSTEMATRIX & ALFALFA SHAKLEE

    BalasPadam
  10. Seksa betul sembelit masa pantang. Takut kadang nak membuang

    MINYAK IKAN BANTU KURUSKAN BADAN

    BalasPadam
  11. Ostematrix memang best. Makan sebiji sebelum tidur, pagi esok confirm lawas :)

    Jom Baca: Cara nak buat anak dapat khasiat ikan

    BalasPadam
  12. sembelit masa pantang memang menyeksakan dan mengerikan. tips yang berguna ni. tq atas perkongsian
    Ketahui 10 Sebab Kenapa Patut Beri Anak Meal Shakes

    BalasPadam
  13. mimpi ngeri bagi sesiapa yang melaluinya...

    Manfaat Omega 3

    BalasPadam
  14. masa dalam pantang anak no 3 memang teruk sembelit...masa tu tak kenal pun lagi shaklee ni, terpaksa beli ubat dekat farmasi...memang ngeri.

    kurma-dan-kismis-atasi-alahan

    BalasPadam
  15. memang trauma dan seriau bila sembelit dalam pantang. saya pernah alaminya masa anak pertama dulu. tapi anak kedua langsung tak sembelit dan pembuangan lancar sekali kerana saya ada ostematrix..terbaik!
    Supplement vs Ubat: Pilihan di Tangan Anda!

    BalasPadam
  16. Oste mmg sgt membantu.Pengalaman berpantang baru2 ni sangat berbeza dengan panang anak 1st. Dah tak atkut tgk rupa toilet...hihi

    http://supplemensihatstore.blogspot.com/

    BalasPadam
  17. eei jgn main-main sembelit masa pantang ni, sila p haribulan kang tertetas jahitan tu aduhhhh tak boleh bayangkan..

    BalasPadam
  18. Memang serik lah kena sembelit masa berpantang ni... Seksa rasanya. Rugi sungguh lambat kenal shaklee ni...

    Jemput baca sini >> Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia

    BalasPadam
  19. Ngeri bile ingat sembelit time pantang ni..Berjam duduk dalam tandas..huhu. Dulu tak kenal pun Shaklee. Siap suruh hubby beli ubat lagi kat farmasi. Sekarang dah kenal, lepas ni berpantang insyaAllah lebih mudah..Cewaahh dah plan! ^_^

    Jana Pendapatan dengan Shaklee Tampung Beban Suami

    BalasPadam
  20. Saya suka pergi HQ Shaklee..Apatah lagi anak saya..Tentunya taman permainan tu yang jadi daya penarik dia. So, saya boleh shopping supplement Shaklee dengan amannya..hehe.

    Jemput baca sini>> Jana Pendapatan dengan Shaklee Bantu Tampung Beban Suami yang Makin Meningkat Kos Sara Hidup Kini

    BalasPadam
  21. sembelit lepas berpantang mmg mengerikan..
    jom baca:Rawat Jantung Secara Sihat

    BalasPadam
  22. kak kiah masa berpantang mengalami sembelit teruk! azab sangat, lepas jumpa set shaklee tersenyum lebar, ibu2 jom elakkan sembelit :)

    tip cantik selepas bersalin >> http://cahayaummurizqi.blogspot.com/2014/10/tip-cantik-selepas-bersalin.html

    BalasPadam
  23. Tak yah tunggu pantang, time preggy pun dah start sembelit.. Mula ambil ostematrix dari awal baik untuk pembentukan tulang janin dan mengelakkan sakit pinggang

    Tak cukup tidur sebab makan

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerana 7 Biji Buah Dokong

Buah Dokong sangat sedap bila di nikmati beramai-ramai.Lagi sedap bila makan x ingat dunia.Dek kerana kemanisannya ramai yang lupa bahawasanya dokong ini membawa padah kepada penyebab sakit urat.Dokong tu sejuk orang tua-tua la kata..
7 biji je pun makan semalam hasilnya Ya Allah sakit sungguh urat dan sengal-sengal badan.Insaf dah xmau sentuh dokong dah..serik weh..memang geram tengok buah ni sebab besar-besar,sebelum ni ok je makan tapi semalam lain pulak jadinya..huk-huk.Dah la buah nya murah sekilo Rm2 je semalam tamak haloba beli sampai 5kilo..haha padahnya diri sendiri yang sakit.Lepas ni hati-hati ya memilih buah kegemaran anda.Pastikan tidak berlaku sebegini kerana siksanya sakit urat orang yang pernah alami je dapat rasakanTapi sikit pun xrisau sebab ostematrix penyelamat segalanya.Thanks Ostematrix!!!Jom click sini ramai-ramai tengok OSTEMATRIX BUKAN SEKADAR KALSIUMNak dapatkan produk shaklee?Boleh lihat detail dibawah untuk membuat sebarang belian.Konsultasi istimewa selepa…

Petua Hilangkan Parut Jerawat Dengan Vitamin C Shaklee

Petua Hilangkan Parut Jerawat, Gatal-Gatal dan Selaran Matahari







Parut di bahagian muka atau badan akibat dari jerawat, gatal-gatal disebabkan allergik atau parut akibat selaran matahari akan bertukar menjadi kehitaman. Wajah akan nampak kusam dan tidak bermaya. Begitu juga dengan kulit yang lain.

Parut terbentuk dari proses penyembuhan luka secara semulajadi. Sebab tu la bila jerawat dah mulai kering, ia akan meninggalkan kesan hitam.

Atasi parut jerawat dengan;

Daun Lidah Buaya

- Digunakan sejak zaman dahulu lagi.
- Mempunyai asid amino dan lignin yang amat baik untuk merangsang pertumbuhan sel-sel kulit baharu.
- Ambil beberapa helai daun lidah buaya, kemudian ambil lendirnya.
- Sapukan lendir tersebut pada parut atau kulit wajah sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Kulit Kayu Manis

- Kisar atau lumatkan beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan bersama sedikit air dan sapukan pada parut.
- Merupakan sejenis rempah ratus untuk menambah perasa dalam makanan.
- Dik…

Pisang Goreng Cheese Coklat Sedap Licin Dalam Masa 5minit

Pisang Goreng Cheese Coklat Sedap Licin Dalam Masa 5minit
Petang-petang sejuk macam ni sedapnya dapat nikmati pisang goreng cheese coklat dengan teh panas-panas..kebetulan dengan rajinnya harini p scrool fesbuk nampak la anak downline ni dok tulis pisang goreng cheese coklat petang ni ada jual..laju lah si mak ni ambil telefon dok berwhatsapp si kak nana..dengan rakusnya oder 10pieces dengan harga Rm4.00



Jeng-jeng..jangan terliur ya sebab memang sedap Pisang goreng cheese coklat ni..yang berada di kawasan besout,sungkai perak boleh dapatkan pisang goreng cheese coklat ni dengan kak nana ye..sangat berbaloi 5 pieces Rm2,10 pieces Rm4..sedap,murah dan berbaloi-baloi..
Sebelum ni dok tengok kat fesbuk je tapi yang jualnya jauh-jauh..masuk tv pun yang jualnya di area KL..masa tu leleh air liur je la..hehe
Sekarang tak perlu terliur lagi..nak oder call ataupun Whatsapp je kak nana ditalian 017-5414744..
Yang berada di area besout nak rasa pisang goreng cheese coklat boleh hubungi kak nana teru…